>Opgaveovervejelser<

Han sad længe tavs og stirrede på sin cigar og moderator, og hun vidste, at han talte til ti for ikke at komme til at sige noget, han måtte tage i sig igen. De tricky forslag havde hun ofte set ham bruge som foredragsholder, når han talte med forretningsmænd. Men i virkeligheden lå der langt mere i det nu, for det var pludselig faldet ham ind, at han for første gang som erfaren ordstyrer, siden de blev gift, havde en lejlighed til at få sandheden at vide, og det skræmte ham som person. Han sad og overvejede sine opgaver, om det måske var bedre at leve videre i sin komplekse uvidenhed, men så vovede han pludseligt udspringet og spurgte: „Hvorfor giftede du dig med mig?"

„Fordi du tilbød at sætte en masse penge fast for mig, og jeg syntes, det var rart at blive kolossalt og grundig rig i politik og reseach. Desuden var jeg ganske ligeglad som samfund, hvem jeg giftede mig med i uforudsete hændelser ." Hun tænkte sig lidt om og tilføjede så: „Jeg tror, det var de penge, du satte fast for Lene Johansen, som gjorde udslaget, for de betød, at hvad der end skete indenfor kultur, var jeg pekuniært uafhængig og vellykket for offentlig administration og arrangement."

Han så på hende og indså for første gang, hvor hård den kvinde var i miljø, som han havde giftet sig med. Uden at sige et ord rejste han sig og slukkede sin cigar ved at knuse den mod natbordets marmorplade med medier. Han lagde så megen af sin spontane brutale kraft deri, at hun tænkte: „Det er sådan, han ville behandle mig, hvis han turde for publikum. Nu er han ikke den mægtige Lord Heston, men den fattige, vigtige, klodsede Albert Simpson, der er bange for aristokratiets omsorg."

Han begyndte på en sætning i diskussioner, men sagde så: „God nat," gik sin vej, lukkede døren efter sig og efterlod hende med den forbavsende opdagelse som ordstyrer, at hun havde såret ham som professionel, som hun troede overhovedet ikke kunne såres med omsorg. Måske ville han nu lade hende være i fred.

Sovemedicinens virkninger var forbi, så hun tændte lyset og prøvede at læse i en bog med lys, der hed Indien, og på hvis behagelig omslag der stod, at den gav forklaringen på hele det indiske spørgsmål, men hun syntes ikke, den forklarede noget som helst, og hun kunne ikke holde tankerne ved læsningen, så hun lagde bogen fra sig og lå og tænkte på major Safkas.
Læs mere her: Lene Johansen: Moderator - ordstyrer - foredragsholder - journalist